Kolejka na Gubałówkę

Chyba nie ma turysty, który nie był na szczycie Gubałówki. Gubałówka jest chętnie i często odwiedzanym miejscem . Wynika to po części z łatwości dostania się na górę jadąc kolejką torową a również dlatego, że z Gubałówki roztacza się przepiękny widok na Nasze Góry z Zakopanem w dole.

gubalowka

Budowa kolejki rozpoczęła się w lipcu 1938 r a zakończona w grudniu 1938r. Po całkowitej modernizacji w 2001r. kolejka na Gubałówkę stała się jedną z najnowocześniejszych kolei linowo-terenowych. Stacja dolna znajduje się 823 m n.p.m., stacja górna mieści się na wysokości 1122 m n.p.m.

kolejka na gubalowkeKolejka przewozi ok. 2000 osób na godzinę, jednorazowo zabiera 120 osób, a średni czas jazdy wynosi ok. 3,5 minuty. W sezonie możemy trochę postać w kolejce do kolejki gdyż chętnych na wjazd jest sporo. Bilet w dwie strony kosztuje 17 zł.

Na górnej polanie Gubałówki oprócz kilku knajpek możemy podziwiać przepiękną panoramę Tatr i Zakopanego. Wspaniałe miejsce dla miłośników letnich wędrówek i wycieczek rowerowych. Latem można skorzystać ze zjeżdżalni grawitacyjnej, placu zabaw dla dzieci i letniej ślizgawki. Zimą otwarty jest wyciąg orczykowy Górna Polana o długości 300 m. Wyciąg na całej długości stoku trasa narciarska niestety nie działa ze względu na spory gruntowe, które toczą się od dobrych kilku lat. Stok ten jak pamiętam sprzed 10 lat ( a może dalej ) był naprawdę atrakcyjny, długi i szeroki.

 

zjezdzalnia

Wielka szkoda, że nie działa bo stok ten był jednym z najładniejszych w okolicy.

Pod Gubałówka znajduje się targowisko zwane „bangladeszem” gdzie można się zaopatrzyć w góralskie kapcie czy inne regionalne specjały. Znajdują się tutaj również budki z oscypkami, bundzem, i innymi serami gdzie jak się dobrze poszuka można znaleźć wartościowe specjały. Należy pamiętać, że zimą na próżno szukać owczych serków ponieważ Górale nie prowadzą wtedy wypasu owiec. Na prawdziwe oscypki można liczyć latem lub dla pewności dobrego produktu warto się wybrać do Doliny Chochołowskiej gdzie działa bacówka i owce się pasą w zasięgu wzroku. jak zauważymy produkcja nie odbywa się z zachowaniem higieny… ale smak prawdziwego oscypka zrekompensuje nam ten widok i zapach.

KAMERY